Brak zainstalowanej wtyczki FLASH.
Aby pobrać najnowszą wersję Adobe Flash Player kliknij link: Pobierz wtyczkę

Jaja lęgowe

 

Zbieranie i przechowywanie jaj lęgowych do inkubacji 

 
Zazwyczaj hodowcy zbierają jaja lęgowe i przechowują je przez pewien okres, aby mieć większy „wsad” do inkubatora. Czas przechowywania i okres zbierania jaj zależy między innymi od wielkości stada lub możliwości zdobycia / kupna jaj. Uważaj przy zakupie jaj lęgowych.  Jeżeli już zdecydujesz się na kupno, kupuj u sprawdzonego hodowcy, a najlepiej z zarejestrowanych ferm i wylęgarni. Zapobiegniesz wtedy krzyżowaniu różnych gatunków, słabej wydajności, zakażeń chorobowych lub uwarunkowań genetycznych. 
Ważne!  Nie zalecamy wkładania do inkubatora jajek wylęgowych z niewiadomych źródeł.
 
 
Oto kilka wskazówek odnośnie zbierania i przechowywania jaj do sztucznego klucia w inkubatorach.
 
 

 
Zbieranie i selekcja jaj.
 

 

Przykładowa segregacja jaj bażancich
segregacja jaj do inkubacji

 

 
Najlepiej jest zbierać jajka często i systematycznie, kilka razy dziennie, wtedy nie ulegną one mocnemu zabrudzeniu odchodami i zmniejszymy czas działania zanieczyszczeń pochodzących ze środowiska. W czasie zbierania i transportu należy obchodzić się z jajkami ostrożnie i troskliwie, aby nie uszkodzić embrionów
.

 

Wybiera się jaja:

 
  • jak najświeższe (maksymalnie do 14 dni), o czasie przechowywania jaj czytaj poniżej. 
  • kształtne (powinny być nieco wydłużone),
  • średniej wielkości - w zbyt dużych jajach, o ciężarze znacznie większym od przeciętnego, najczęściej dochodzi do zamarcia zarodków w końcowym okresie wylęgania,
  • z jednym żółtkiem  (jajka duże mogą mieć dwa żółtka takich jaj się nie inkubuje),
  • o nie zerwanych chalazach (pępowina jajka), mówiąc prościej, jajko nie może „chlupotać” podczas ruchu, żółtko ma być stabilne,
  • nie mających bocznych komór powietrznych,
  • o gładkich skorupach
  • czyste - jajka brudne nie nadają się do inkubacji ponieważ w wilgotnym i ciepłym miejscu jakim będzie inkubator szybko rozwiną się zarazki, które przenikną w głąb jaja, zakażą je i osłabią embriony.  O tym jak wyczyścić jajka tutaj.
  • całe, bez oznak popękania i porysowania skorupki

 

W przypadku zbierania jaj powyżej tygodnia zaleca się ich prześwietlanie w celu wyeliminowania tych, które nie nadają się już do inkubacji. O prześwietlaniu czytaj tutaj

 
  
 
   

Przechowywanie jaj wylęgowych

 
Niewielu hodowców zdaje sobie sprawę, że rozwój zapłodnionej komórki jajowej rozpoczyna się już w jajowodzie kury, jeszcze przed zniesieniem jajka. Proces ten zatrzymuje się po zniesieniu jaja ze względu na zmniejszenie temperatury i wznawia po włożeniu jaja do urządzenia lęgowego gdzie zaczynamy ogrzewać jaja.  Dlatego ważne jest, aby przed rozpoczęciem inkubacji przechowywać jaja w odpowiednich warunkach.
 
 
Pomieszczenie do przechowywania jaj. 
 
Miejsce, gdzie będziemy składować jaja przed inkubacją powinno zostać poprawnie przygotowane. Ważne aby zadbać o higienę takiego pomieszczenia. Proponujemy dokonać dezynfekcji poprzez oprysk używając do tego 1 % roztworu Virkonu. Można również przeprowadzić profilaktyczne odkażanie jaj i tac do przechowywania. Zapobiegnie to namnażaniu się bakterii i grzybów na skorupkach jaj i przedostawanie się ich do wnętrza jaja przez pory w skorupce. Pomieszczenie powinno mieć dobrą wentylację i dopływ świeżego powietrza.
 
 
Temperatura przechowywania jaj:
  1. Jaja trzymywane nie dłużej niż 3 dni: temperatura składowania może wynosić około 17°C i nie może przekraczać 20°C.
  2. Jaja przetrzymywane od 4 dni do 12 dni: temperatura nie niższa niż 10 °C i nie wyższa niż 12 °C. W czasie przechowywania należy jajka obrócić, co najmniej raz dziennie. Najłatwiej jest ułożyć jajka w pozycji pionowej, na wytłaczankach handlowych (tekturowych lub plastikowych), opierając np. o ścianę lub podkładając np. cegłę pod jeden koniec wytłoczki, tak aby jajka leżały pod kątem około 45°. Teraz wystarczy 1 raz dziennie przekręcić wytłoczkę do góry „nogami”.
  3. Jaja przetrzymywane ponad 14 dni: temperatura około 10°C, z tym, że szansa na uzyskanie przychówku bardzo maleje.
  4. Jaja przetrzymywane ponad 21 dni – szansa na powodzenie lęgów równa jest zeru.
  5. Nie przechowuje się jaj w temperaturze 0°C i poniżej.
Przechowywanie jajek do inkubacji, z reguły, nie powinno trwać dłużej niż 7 dni. Najlepsze rezultaty osiągamy gdy jaja przechowujemy od 3 do 4 dni. Im dłużej będziesz je przechowywać musisz liczyć się z tym, że wynik inkubacji będzie gorszy i liczba piskląt zmaleje.
 
 
Wilgotność przechowywania jaj:
 
W czasie przechowywania jaj wylęgowych powinno się utrzymywać wysoką wilgotność, na poziomie około 75%-80%, dzięki temu jaja nie tracą wody podczas składowania, nie wysychają przez pory w skorupce.
 
 
WAŻNE ! Przed nasadzeniem jaj do aparatu lęgowego, wszystkie jaja przenieś do pomieszczenia o temperaturze około 17-20°C i przetrzymaj je tam ok. 3 godziny. Taki zabieg pozwoli podwyższyć temperaturę w środku jaj i nie spowoduje ich „zroszenia” oraz pozwoli na szybsze ich nagrzanie w inkubatorze.  
 
 
Przedłużanie zdolności wylęgowej jaj – opóźnienie starzenia się jaj wylęgowych.
 
Poniższe dane zaczerpnięte z miesięcznika Fauna i Flora, autor artykułu Dr Marek Łabaj
 
 
Zdolność wylęgowa jaj maleje wraz z czasem ich przechowywania. Wśród hodowców są i tacy, którzy wprowadzają różne sposoby, aby jajo jak najdłużej zachowało swoją zdolność do wylęgu.
Do takich sposobów można zaliczyć:
  1. kąpiele jaj, w wodzie o temperaturze około 37°C przez około 3 godziny. Celem tego zabiegu jest przywrócenie utraconej wilgoci w jaju, które było przechowywane w nieodpowiednich warunkach i w czasie prześwietlenia wskazywało powiększoną (za dużą) komorę powietrzną.  
  2. podgrzewanie jaj nie starszych niż 4 dniowe. Do inkubatora lub cieplarki wkłada się jajka na klika godzin gdzie panuje temperatura 38°C i duża wilgotność 75%. Po ich podgrzaniu przenosi się je do pomieszczenia o temperaturze ok. 12°C . Pozwala to na przedłużenie zdolności lęgowych jaj nawet do 30 dni.
  3. przechowywanie jaj w azocie lub dwutlenku węgla – jaja wkłada się do torebki foliowej i wdmuchuje się do niej azot lub dwutlenek węgla - zamyka się szczelnie torebkę i przenosi się ją do pomieszczenie o temp. ok. 12°C 
Przedstawione powyżej sposoby utrzymania zdolności wylęgowej jaj do 30 dni pozostawiamy Państwa ocenie. Jesteśmy zdania, że nie należy bać się eksperymentować i próbować swoich sił, ale zawsze wskazujemy na zachowanie rozwagi. Kto nie ryzykuje … ten nie ma wyników.  
 

 


 


 

 

Darewit.pl Inkubatory O nas Kontakt Prawa autorskie Sklep
darewit.pl - sprzedaż urządzeń do inkubacji: inkubatory domowe, aparaty lęgowe, prześwietlarki jaj i inne urządzenia dla wychowu i odchowu piskląt.
Realizacja: Dpl Agency - Projektowanie Stron Internetowych
Copyright by darewit.pl, ul. Licealna 81, 04-424 Warszawa ©